Erilaiset kantovälineet

ekovalinta-artikkelikuva-lennylamb-3

Kantovälineitä on olemassa paljon erilaisia ja erikokoisia. Varmasti jokaiselle löytyy mieleinen ja mukava väline kantamiseen. Alla listattuna erilaisia kantovälineitä.

Kudottu kantoliina

Kantoliinoja on saatavilla yleensä 8 eri pituutta alkaen 2,2 metristä aina 5,7 metriin saakka.
Koot on numeroitu esim. Didymoksella näin:

Koko 1 = 2,2 m
Koko 2 = 2,7 m
Koko 3 = 3,2 m
Koko 4 = 3,7 m
Koko 5 = 4,2 m
Koko 6 = 4,7 m
Koko 7 = 5,2 m
Koko 8 = 5,7 m

Koko 5 riittää kaikkiin sidontoihin vaatekokoon 36 asti. Koko 6 riittää naisilla vaatekokoon 42 asti ja miehillä vaatekokoon 50 asti. Koko 7 sopii tätä kookkaammille tai hyvin pitkille kantajille. Koot 1-4 riittävät vain osaan sidonnoista ja ne sopivat lyhyille sidonnoille.

Kudotut kantoliinat sopivat yleensä vauvasta taaperolle ja ne kestävät lapselta toiselle ja jopa lapsenlapsille. Kudotuilla kantoliinoilla lapsen voi sitoa myös lonkalle tai selkään ja niillä voi kantaa lasta niin kauan kuin itse jaksaa ja haluaa. Jotkin kudotut kantoliinat ovat omiaan pikkuvauvojen kanssa ja toiset liinat sopivat tukevuutensa ansiosta isoillekin lapsille. Kankaan neliöpaino sekä materiaali kertovat kantoliinan tukevuudesta. Liinat, joissa on puuvillan mukana esim. pellavaa tai hamppua, ovat yleisesti ottaen tukevampia isonkin lapsen kantamiseen. Pienelle vauvalle esim. silkki-puuvillainen tai bambu-puuvillainen kantoliina tuntuu ylellisen pehmeältä ja hyvin mukautuvalta. Talvella taas villaa sisältävät kantoliinat ovat mukavan lämpöisiä kaikenikäisille. Mitä isompi kankaan neliöpaino on, yleensä sitä tukevampi liina myös on. Tähän tosin vaikuttaa myös materiaali eli jos kahdella liinalla on sama neliöpaino, mutta toisessa on esim. puolet hamppua, on se myös huomattavasti tukevampi kuin 100% puuvillainen. Aloittelijalle ja pienille vauvoille sopii erinomaisesti 100% puuvillaliinat. Ne ovat myös kaikista helppohoitoisimpia. Silkki on materiaaleista aroin ja usein silkkiliinat vaativatkin käsinpesun.

Kudotuilla kantoliinoilla voi tehdä sidontoja, joista lapsen voi ottaa pois ja laittaa takaisin kyytiin esim. kauppareissun aikana, eikä sidontaa tarvitse purkaa. Kudotut kantoliinat ovat kesäisin paljon viileämpiä käytössä kuin trikooliinat, koska kudotulla kantoliinalla voi tehdä sidontoja, joissa kangaskerroksia ei tule lapsen ja kantajan ympärille niin montaa kerrosta.

Trikooliina

Trikooliinat sopivat vain pienille vauvoille eikä niitä suositella käytettäväksi lonkka- tai selkäsidontoihin ollenkaan. Trikooliina venyy huomattavasti kudottua kantoliinaa enemmän ja käytön myötä trikoo menettää joustoa ja lörpähtää. Aloittelijan voi olla helpompi harjoitella alkuun trikooliinalla kietaisuristi II -sidontaa. Trikooliina antaa enemmän myöden ja joustaa paremmin, joten sen kanssa ei ole niin tarkkaa liinan kireyden kanssa kuin kudotun liinan kanssa. Trikooliinat ovat yleensä aina n. 5m pitkiä ja pituuden kanssa voi alkuun tulla hankaluuksia sitoessa.

Kun lapsi kasvaa, trikooliinassa ei riitä enää tukevuus ja se alkaa painaa kantajan hartioita, jolloin viimeistään kannattaa siirtyä kudottuihin kantoliinoihin. Trikooliina voi myös kesällä olla aika kuuma, koska trikoisella liinalla pitää kangaskerroksia olla useampia, jotta trikoo antaa riittävän tukevuuden sidontaan. Trikoo myös menee enemmän ihonmyötäisesti kun taas kudottu kantoliina on ilmavampi, mutta silti napakampi eikä löysty käytössä.

Vastasyntyneen ja pienen vauvan kanssa kannattaa käyttää Moltonia eli esim. pieni harso tai huivi pyörittää pötköksi ja laittaa se vauvan pään tueksi niskan taakse. Liinan yläreunaa vedetään ylemmäs vauvan pään yli ja pötkö laitetaan niskaan ja pyöräytetään liinan sisälle. Tämä käy sekä kudottujen että trikooliinojen kanssa.

Rengasliina

Rengasliina on kudotusta kantoliinakankaasta valmistettu kantoväline, jossa on päässä kaksi alumiinista rengasta. Rengasliinan häntä pujotetaan renkaiden läpi ja toisesta renkaasta takaisinpäin. Näin rengasliina kiristyy ja pysyy paikallaan kun lapsi asetetaan kyytiin. Hyvä ja turvallinen rengasliina on valmistettu vinojoustavasta kudotusta kantoliinakankaasta ja siinä on alumiiniset isot kantoliinarenkaat (ei muoviset).

Rengasliina on todellinen pikaliina ja helppo kuljettaa mukana, sillä se vie todella vähän tilaa. Rengasliina sopii erinomaisesti kauppareissuille, matkoille ja kaupungille, sillä rengasliinan pukeminen on nopeaa ja helppoa. Myös imettäminen onnistuu rengasliinassa. Rengasliina sopii vastasyntyneestä aina isommankin lapsen kantamiseen niin kauan kuin itse jaksat kantaa. Rengasliinoja on usein kahta kokoa: 1,7 m ja 2,0 m. Lyhyempi sopii n. XS – M/L vaatekokoon asti. Isompi sopii n. S – XXL kokoisille kantajille.

Rengasliinalla voi kantaa lasta edessä, lonkalla ja selässä pystyasennossa. Vastasyntyneen jalat voi aluksi laittaa liinan sisällä sykkyrälle. Heti kun vauvan lonkat ovat avautuneet, hänet voidaan laittaa sammakkoasentoon. Isomman lapsen jalat ovat leveässä sammakkoasennossa. Vauvaa ei tule kantaa selällään kehtoasennossa, sillä vauvan leuka painuu hänen rintaansa vasten ja voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Lisäksi asento ei ole lonkkien kannalta hyvä, koska jalat ovat kehtoasennossa tiiviisti yhdessä. Suositus on, että kaiken ikäisiä lapsia kannetaan pystyasennossa.

Kantopussilla voi kantaa lasta esim. lonkalla samaan tapaan kuin rengasliinalla. Lasta ei suositella laitettavaksi kehtoasentoon, sillä siinä asennossa ei täyty sammakkoasennon -kriteerit vaan lapsen jalat painuvat yhteen. Vauvan leuka myös painuu hänen rintaansa vasten ja voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Kantopusseissa ei yleensä ole yhtä hyvä säätömahdollisuus kuin rengasliinassa. Vesirengasliina on suunniteltu vedessä käytettäväksi; rannalla, uimahallissa tai suihkussa. Ne valmistetaan kestävästä reikäneuloksesta, josta vesi valuu pois jättäen liinan kuivantuntuiseksi.

Rengasliinan voi pestä (materiaalista riippuen) pesukoneessa 40 asteessa. Laita esim. sukka renkaiden suojaksi, jotta renkaat eivät kolise ja kolhiinnu pesukoneessa.

Kantoreppu

Kantorepussa on kaksi olkainta ja lantiovyö, jotka ovat pehmustetut. Olkaimet voi laittaa suoraan tai myös ristiin. Esim. jos kannat lasta edessä, niin olkaimien laittaminen takaa ristiin jakaa painoa tasaisemmin selälle eikä pelkästään hartioille. Joissain kantorepuissa, esim. Tulassa, ei saa olkaimia ristiin. Kantoreppu sopii usein kaikenkokoisille kantajille sillä niissä on monipuoliset säätömahdollisuudet. Reput sopivat vastasyntyneestä jopa esikouluikään asti. Repulla voi kantaa edessä, lonkalla tai selässä. Ergonomisessa kantorepussa paneeli kulkee lapsen polvitaipeesta toiseen ja lapsen saa leveään haara-asentoon eli sammakkoasentoon.

Eri valmistajilla on saatavilla kantoreppuja eri kokoisina. Esim. LennyLamb valmistaa reppuja Vauva- ja Taaperokoossa. Kinderpack valmistaa reppuja Vauva-, Keskikoko-, Taapero- ja Esikoulukoossa. Manduca on yhdenkoon reppu, joka käy n. vastasyntyneestä jopa 4-vuotiaaksi asti. Manducassa on integroitu vauvatuki, jonka avulla se käy jo vastasyntyneelle. Paneelin saa myös vetoketjulla avattua korkeammaksi, jotta korkeus riittää isommallekin lapselle.

Onbuhimoissa ei ole tavallisiin kantoreppuihin verrattuna vyötäröhihnaa. Vyötäröhihna voi tuntua puristavalta vatsassa etenkin jos lasta kannetaan korkealla selässä (jotta lapsi näkee hyvin esim. olan yli) tai esim. marjoja poimiessa kumarassa asennossa. Myös raskausaikana vyötärövyö painaa kasvavaa vatsaa, joten onbuhimo on erinomainen valinta. Onbuhimo on nopea laittaa päälle ja erittäin helppokäyttöinen.

Rintareppu vs kantoreppu

Puheessa sekoittuvat usein rinta- ja kantoreput ja niiden eroa voi aluksi olla vaikea hahmottaa. Monia rintareppuja myös myydään kantoreppu nimellä, mikä johtaa kuluttajia harhaan. Kantoreppu on lapselle sekä kantajalle ergonomisempi. Kantorepussa lapsen saa sammakkoasentoon ja selän pyöreäksi. Rintarepuissa lasta ei saa sammakkoasentoon vaan lapsi istuu jalat suorana alaspäin. Rintareppu ei myöskään tue lapsen selän pyöreyttä vaan lapsi istuu selkä suorana.

Saksalainen kuluttajalehti Ökotest 2/2000 testasi 15 erilaista Saksassa myytävää kantoliinaa ja rinta- sekä kantoreppua. Kolmessa repussa lasten asento ei ollut ortopedisesti hyväksytty ja yksi näistä kolmesta oli Suomessakin tunnettu Baby Björn -rintareppu. Hylkäämisen syy oli se, että lapsen jalat eivät kyseisissä repuissa olleet sammakkoasennossa vaan ne roikkuvat suorana alaspäin. Jalkojen välissä oli lisäksi liian kapea kangaskaistale ja joissakin repuissa lasten jalkoja varten olevat reiät olivat vääränlaisia. Kun lapsen jalat roikkuvat suorana alaspäin, se voi aiheuttaa vaurioita lapsen tukiluustoon eli muodonmuutoksia selkään ja lonkkiin sekä ryhtivirheitä. Ongelmana on myös se, jos vauva on kantajan kehoon nähden liian alhaalla, sillä silloin kantajan reidet voivat työntää vauvan jalkoja taaksepäin liikkuessa. Liike vaikuttaa haitallisesti lonkkanivelten rakenteisiin ja saattaa jopa edistää taipumusta lonkkadysplasiaan.

Baby Björnin -rintarepulla voi kantaa lasta lyhyitä aikoja vain n. 10 kg asti ja uudella mallilla n. 14 kg asti. Kantorepulla ja kantoliinalla voi kantaa niin pitkään kuin jaksaa ja haluaa. Kantorepussa lapsella on ergonominen ja turvallinen jalkojen ja selän asento, eikä niihin kohdistu haitallista rasitusta. Kantorepussa lapsen jalat ovat sammakkoasennossa ja selkä pyöreänä. Kantoreppu on huomattavasti pitkäikäisempi.

Neliöliina, Wrap tai ja Mei tai

Ergonominen kantoväline, jossa ei ole solkia eikä tarroja vaan edessä kankainen paneeli ja 4 kpl pitkiä kantoliinamaisia hihnoja, jotka sidotaan kantajan ympäri. Neliöliinalla voi kantaa lasta edessä, lonkalla tai selässä. Neliöliinat sopivat hyvin, jos kantaja on hyvin pieni- tai suurikokoinen, sillä neliöliinoissa on paremmat säätömahdollisuudet kuin esim. kantorepuissa.