Kantovälineiden pesuohjeita

ekovalinta-artikkelikuva-lennylamb-2

Täältä löydät tietoa eri materiaalista olevien liinojen, rengasliinojen ja kantoreppujen pesusta, lämpötiloista, pesuaineista ja silityksestä.

Kantoliinan pesu

Tähän on koottu tyypillisiä pesuohjeita eri materiaalista oleville kantoliinoille. Noudatathan kuitenkin aina valmistajan antamia, kantovälineen mukana tulevia pesuohjeita.

Esipesu

Usein uusi kantoliina on hyvä pestä ennen käyttöönottoa, jotta siitä ei pääse irtoamaan esim. vauvan iholle tai suuhun minkäänlaisia kemikaaleja.

DIDYMOS -kantoliinat valmistetaan ympäristöystävällisesti ja ne ovat tutkitusti haitta-aineettomia. Käytetyt väriaineet ovat testatusti myrkyttömiä eivätkä ne sisällä raskasmetalleja. Kantoliinat täyttävät Öko-tex 100 standardin sekä IVN -luomutekstiili vaatimukset. DIDYMOS -kantoliinoja ei ole pakko esipestä ennen käyttöä, mutta pesu usein pehmentää ja tiivistää kangasta, joten suosittelemme liinojen esipesua. Pesu myös saattaa hieman kutistaa kantoliinaa, mutta tämä on huomioitu jättämällä liinaan ylimääräistä pituutta/kutistusvaraa.

Yleiset pesuohjeet

Puuvilla 100%, puuvilla/pellava, puuvilla/hamppu
max. 60°C, linkous: minimi, rumpukuivaus: hellä, silitys: sallittu

Puuvilla/villa
max. 30°C, villanpesuohjelma/käsinpesu, linkous: ei, rumpukuivaus: ei, mieto silitys: sallittu

Puuvilla/bambu, puuvilla/cashmere, puuvilla/silkki
max. 30°C, käsinpesu, linkous: ei, rumpukuivaus: ei, mieto silitys: sallittu

Kantorepun pesu

Kantoreput voi pestä pesukoneessa, mutta tahrat olisi suositeltavaa pestä paikallisesti jos mahdollista. Kantoreppua ei kannata pestä pesukoneessa kovin usein, sillä se kuluttaa kankaita ja haalistaa värejä.

Kantorepun voi pestä pesukoneessa 30 asteen hienopesuohjelmalla. Soljet kannattaa laittaa kiinni, jotta ne eivät kauheasti pääsisi kolisemaan pesukoneessa.

Muotoile reppu kosteana ja kuivaa narulla tai vaakatasossa. Reppu saattaa kutistua hieman pesussa. Reppua ei tule rumpukuivata tai silittää, etteivät muoviosat rikkoudu.

Muuta huomioitavaa

– Noudata aina valmistajan antamia pesuohjeita
– Jos laitat rengasliinan pesukoneeseen, renkaiden ympärille kannattaa laittaa esim. sukka, jotta renkaat eivät kolise pesukoneessa
– Käytä aina nestemäistä pesuainetta tai pesupähkinöitä
– Älä käytä pesuainetta, jossa on valkaisuainetta tai optisia kirkasteita
– Älä käytä huuhteluainetta
– Käytä villalle vain sille tarkoitettua villanpesuainetta
– Noudata silityksessä materiaalin mukaisia lämpötiloja
– Villa alkaa helposti huopumaan jos pestään liian kuumassa
– Silkkiliinaa ei kannata kuivata auringonvalossa